Home » Blog » Irene

Gezonder worden?

Irene Cairo

Daar zat ik dan, aan mijn eettafel, starend naar twee bloeduitslagen onder mijn neus. Verward, met een hoofd vol vragen en een blok beton in mijn buik. Het waren MIJN bloeduitslagen, ieder met een eigen toelichting van de uitslag. Hoe dat komt? Tja, ik vroeg twee (medische) experts om advies omdat ik graag gezonder wilde worden.

Wat nu?

Allebei hadden ze dezelfde informatie, mijn bloedwaarden en mijn verhaal over hoe ik me voelde. De meest opvallende waarden waren dan wel mijn scores op vitamine B (met name B12) en vitamine D. Feitelijk gezien scoorde ik op beide vitamines vrij laag. Zeg maar gerust dat ik net op het randje van de ondergrens balanceerde. De assistente van mijn huisarts noemde de waardes, na overleg met de huisarts, goed. Volgens hen hoefde ik geen verdere acties te ondernemen. De Voedingstechnoloog (Lyanna Hoogendijk) die ik had benaderd, vertelde me een heel ander verhaal!
Huh?!? Twee (medische) experts zien dezelfde waarden, horen hetzelfde verhaal en toch komen ze allebei tot een compleet andere conclusie. In mijn hoofd levert zoiets dus gewoon kortsluiting op. Het is maar goed dat ik die dag het aantal keren dat ik “hoe dan?” dacht of zei niet turfde, ik had mijn voorraad aan pennen erdoor heen gejaagd!

In mijn beleving benader ik twee partijen vanwege hun (medische) expertise op het gebied van gezondheid en voeding. Hoe kan het dan dat ze op basis van dezelfde informatie een tegenstrijdig advies geven? Tja, dat snap ik dus gewoon niet.
Al zou het me eigenlijk niet mogen verbazen. Laten we eerlijk zijn, de vele klimaatexperts worden het al niet met elkaar eens over de oorzaken, gevolgen en aanpak van de klimaatveranderingen. Hoe kan ik dan verwachten dat (medische) experts op het gebied van gezondheid en voeding het wel eens zijn met elkaar?

Open google maar eens en type een vraag in over bijvoorbeeld superfoods. Voor alles wat je kan vinden waarin superfoods de hemel in geprezen wordt, vindt je ook genoeg informatie die het gebruik van superfoods afraadt.
Of vraag google eens hoe je merkt dat je gezondheid daadwerkelijk goed is als je geen klachten ervaart. Als je internet een keer op hol wil brengen, moet je vooral die vraag stellen! Er is alleen een vage rode draad te vinden. Een vage rode draad bestaande uit “voldoende beweging en gezonde voeding”. Probeer niet om die vage omschrijving concreet te maken door het verder uit te zoeken. Als je het geluk had dat je internet nog werkte, dan sloop je het echt met die zoektocht!

Waar brengt het mij nu? Tja, nog steeds aan mijn eettafel met honderden vraagtekens in mijn hoofd terwijl ik naar de twee bloeduitslagen voor me kijk. Gezien mijn (lichamelijke) klachten, de werking van de vitamines en mineralen en mijn gelimiteerde kennis over voeding, kies ik ervoor om het advies van de Voedingstechnoloog op te volgen.
Nieuwsgierig naar wat ik leer tijdens dit traject over gezondheid en gezonde voeding? Blijf dan zeker deze blog volgen!

Irene Cairo - Vree

Meer interessante berichten:
Ik wilde dansjuf worden
Waarom #dansjuf en #dansmama eigenlijk hetzelfde zijn…
DESIGN, DEVELOPMENT AND HOSTING: NETANDMORE.NL ROTTERDAM.
HOME
TEACHERS
AANBOD
VIDEO
LESROOSTER
EVENTS
TARIEVEN
BLOG